Η βιταμίνη Β12 ή κοβαλαμίνη είναι η μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη βιταμίνη. Μια μικρή έλλειψη της βιταμίνης Β12 μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, κούραση, μανία και κατάθλιψη ενώ μεγάλο διάστημα έλλειψης της μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στον εγκέφαλο και στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Η βιταμίνη Β12 μπορεί να κατασκευαστεί μόνο από βακτήρια και βρίσκεται σε φυσική μορφή μόνο σε ζωικά προϊόντα, αλλά η συνθετική της μορφή είναι ευρέως διαθέσιμη και προστίθεται σε πολλά τρόφιμα, όπως τα δημητριακά.
Η βιταμίνη Β12 μπορεί να καταναλωθεί σε μεγάλες δοσολογίες γιατί η πλεονάζουσα ποσότητα της απεκκρίνεται από τον οργανισμό ή αποθηκεύεται στο συκώτι για χρήση όταν οι προμήθειες της μειώνονται. Η αποθηκευμένη Β12 διατηρείται μέχρι ένα χρόνο.
Παρακάτω αναφέρονται 10 τροφές με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα βιταμίνης Β12 ανά μερίδα.
- Οστρακόδερμα (μαγειρεμένα κοχύλια)
- Συκώτι (Βοδινό)
- Ψάρι (Σκουμπρί)
- Μαλακόστρακα (καβούρια)
- Εμπλουτισμένα προϊόντα σόγιας (μεταξωτό τοφού)
- Εμπλουτισμένα δημητριακά
- Κόκκινο Κρέας (Βοδινό)
- Γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά (αποβουτυρωμένο γάλα)
- Τυρί (Ελβετικό)
- Αυγά (κότας)
- Πλεονεκτήματα της Βιταμίνης Β12 για την υγεία μας
- Ποιες τροφές είναι οι πιο ασφαλείς πηγές βιταμίνης Β12; Αυτό το βίντεο μας ενημερώνει.
- Ομάδες ανθρώπων που κινδυνεύουν από ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12.
πηγή:e-diatrofi.org
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου